Kombi Basınç Sorunu Nedir

Kombi Basınç Sorunu Nedir
Kombide suyun basıncını doğru ayarlamak son derece önemlidir. Kombinin basıncı ne çok fazla olmalı ne de çok düşük olmalıdır. Kombi basıncı kaçta olmalı sorusuna verilebilecek en doğru yanıt 1.5 ile 2 bar seviyesi arası olacaktır. Eğer kombi basıncı 1.5 seviyesinin altındaysa, musluklara veya tesisatın tamamına gönderilen suyun istenen sıcaklıkta olması mümkün olmayabilir. Kombi basıncı gereğinden fazla yükselirse yani 2.5 barın üstüne çıkarsa ise; kombinin güvenlik sistemi devreye girer. Bu durumda da kombinin altından tahliye vanasından suyu boşaltmaya başlar.
 
Kombi Basıncı Neden Yükselir?
 
 
Kombi basıncı yükselme sorunu varsa, ne kadar yükseldiği ve ne kadar zaman aralığında yükseldiği önemli bir detaydır. Kombi içinde bulunan su, ısınıp soğuduğu için, genleşme yaşanabilir. Genleşme sıklaştıkça, basınç yükselmeye devam eder. Böyle durumlarda basıncın ne kadar yükseldiğini takip etmek gerekir. Yani petekler açıkken ya da sıcak su açıkken basıncın yükselmesi normal bir durumdur. Bu durumlar haricin de yükselmesi, bir sorun olduğuna işaret eder.
 
Kombi Barı Neden Yükselir?
 
-Kombi basıncı yükseliyor ise muhtemel sebeplerden biri doldurma musluğunun açık bırakılmış olmasıdır. Bu yüzden kombi doldurma musluğunu kontrol etmeli ve tam kapalı durumda olduğundan emin olmalısınız. 
-Kombi basıncı neden yükselir sorusunun bir başka cevabı da plaka-ana eşanjör arızasıdır. Plaka-ana eşanjör arızalandığında kombi basıncında kendi kendine yükselmeler meydana gelir. 
-Kombi basıncının yükselmesinde son nedenlerden biri de genleşme tankı havasının eksik ya da membranın delik olmasıdır. Özellikle düzenli olarak bakımı yapılmayan kombilerde genleşme tankının havası kontrol edilemez ise basınç yükselmesi gibi sorunlar yaşanabilir. 
 
Kombi Basıncı 1.5 Bardan 2 Bara Kadar Yükseliyorsa;
 
Kombi basıncının 1.5 bardan 2 bara kadar yükselmesi bir arıza durumu değildir. Kombiler, kaloriferler açıldığı zaman yanı kış moduna geçildiğinde içinde bulunan suyu kaynatır ve su kaynadıkça çoğalır. Dolayısıyla da basınç değerinde ufak tefek yükselmeler olabilir. Eğer basınç değerini 1.5 bara ayarlamanıza rağmen değer 2 bara kadar çıkıyorsa endişe etmenize gerek yoktur çünkü bu bir sorun değildir.
 
Kombi Basıncı Sürekli 3 Bar Üzerine Yükseliyorsa…
 
Kombi basıncı 3 bar olursa ne olur sorusu, kombi basıncı yükselme sorunu yaşayanların en çok merak ettiği soruların başında gelir. Eğer kombi basıncı 3 bar üzerine yükseliyorsa burada bir sorun olduğunu söylemek mümkündür. 
 
Kombi Basınç Yükselmesi Tehlikeli Midir?
 
Kombi basıncını gösteren basınç göstergesi 3 bar seviyesine çıktığında kombiler genellikle su sızdırmaya başlar. Bu durumda emniyet ventilinden sızan su, emniyet ventilinde bir arıza olduğu anlamına değil; kombi basıncının yüksek olduğu anlamına gelir. Kombi basıncı yükseldiğinde ve kombi su akıtmaya başladığında kombinin su seviyesinin düşürülmesi gerekir. Aksi taktirde su seviyesinin artması su sızdırmaya ve daha farklı sorunlara neden olabilir. Su basıncının düşürülmeyip yükselmeye devam etmesi kombinin arızalanmasına varan durumlara kadar gidebilir. Kombi basıncı yükselmesinin en sık karşılaşılan nedenlerinden biri kombiye fazla su basılmış olmasıdır. Isınan su genleşeceğinden sistemdeki havayı sıkıştırır ve basıncın yükselmesine yol açar. 
 
Kombi Çalışırken Basınç Yükseliyor, Ne Yapmalıyım?
 
Kombi çalışırken basınç yükseliyor ise öncelikle basınç yükselmesinin temel sebebini bulmalısınız. Eğer sorun hatalı ya da bozulmuş bir parçadan kaynaklanıyorsa servise başvurmanız gerekir.
 
Kombi Su Akıtıyor Basınç Yükseliyor
 
Kombinin su akıtma problemleri, değişik sebeplerden kaynaklanır. Su basıncının yüksek olması, dolum hataları ya da bakımı aksatılmış olan kombilerden kaynaklanır.
 
Kombi Neden Su Akıtır?
 
Su akıtmanın en büyük nedeni, basıncın yükselmesidir. Kombinin su basıncı belirli bir ayarda olmalıdır. Bu 1,5 bar olarak belirlenmiştir. Eğer basınç 1’in altını gösteriyorsa, peteklere yetecek oranda su gitmez ve ısı kaybı yaşanır. Basınç ortalama oranın üzerine çıkarsa, bu defa kombi bu basıncı tahliye edemez ve kombi su akıtır. Kombi güvenliği sağlamaya programlı bir cihazdır. Basıncı azaltılarak, güvenlik kontrolü sağlanır. Eğer problemin nedeni tesisat ya da vana ile ilgili bir problem değilse servis çağırılmalıdır. Su tesisatı ile ilgili olan bir sorun için de tesisatçı çağırılmalıdır.
 
Servis Çağırmadan Önce Neler Yapılabilir?
 
Servis çağırmadan önce, dolum musluğu kontrol edilmelidir. Eğer açık kalmışsa, kapatılmalıdır. Sebep bu değilse, bir servis çağırılmalıdır. Servis çağırırken, uzman ve deneyimli olmasına dikkat edilmelidir.
 
Kombi basıncının yükselmesi, tek bir sebeple alakalı değildir. Nedenler araştırılıp, ona göre bir tamirat işlemi gerekir. Eğer sürekli basınç yükselip su akıtma durumu yaşanıyorsa, mutlaka uzman bir servisten yardım alınmalıdır. Kullanıcı kendi yöntemleri ile cihaza herhangi bir müdahale de bulunmamalıdır.
 
Kombi Bar düşmesi (basınç düşmesi)
 
Kombilerde su basıncının düşmesi birçok etmene bağlıdır. Bu gibi arıza durumlarında kombide veya tesisatta su kaçağı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Kombide su kaçağı varsa bu durum tespit edilerek çözümlenmelidir. Tesisatta yani peteklerde su kaçağı görülür ise bu durumda uzman bir tesisatçıdan yardım alınması gerekmektedir. Kombide veya tesisatta su kaçağı görülmüyorsa mutlaka servis aranmalı ve yardım talebinde bulunulmalıdır.
 
Kombi Basınç Düşmesi, Su Eksilmesi Neden Olur?
 
Kombide ya da tesisatta su kaçağı olduğunda
Genleşme tankının havası bittiğinde
Genleşme tankı delik olduğunda
Ana eşanjör kireçlendiğinde
Sıva altında gözle görülmeyen tesisat kaçakları olduğunda 
Günlük olarak düşme sağlanıyorsa, bu ufak bir çatlak olduğu anlamına gelebilir. Bunu fark etmeniz zordur çünkü çatlaktan çıkan su buharlaşır.
Basınç düşmesi daha sık ve hızlı oluyorsa, bu durumda tesisat sisteminin bir yerinde su kaçağı olabilir.
Tesisatta ufak bir çatlak dahi olsa kombi su basıncı düşer.
 
Eğer kombinizin su basıncı devamlı olarak düşüyor ve kombiye devamlı su basmak zorunda kalıyorsanız ya da basınç sürekli yükseliyor ve basıncı devamlı düşürmek zorunda kalıyorsanız bu durumda cihazda farklı bir arıza olabilir. Böyle bir durum yaşadığınızda mutlaka teknik servisten yardım almalısınız. 
Yukarı Çık